22 Mart 2012 Perşembe

“ Kuran’ın tarifine göre, Ashab-ı Kehf’e ait Mağara Bulunması Lazım Gelen Şekiller.”

Ashab-ı Kehf  ( mağara arkadaşları) Nerede ?-3

Kuran’ın tarifine göre, Ashab-ı Kehf’e ait Mağara Bulunması Lazım Gelen Şekiller.”  Emekli İmam Hatip Abdurrezak Öz hocamızın anlatması devam etmektedir.

“Ayeti kerimede tarif edilen şu şekil bulunmayan bu mağara Eshab-ı Kehf e ait olduğu iddia edilemez. Esasen Kuran’ın mağarayı tarifinden daha kuvvetli bir delil olamaz. Kur’anda açık olarak
Eshab-ı Kehf şu zamanda,, denmemiştir ama, şu mağara Eshab-ı Kehf’ e aittir diyecek kadar çok açık bir şekilde tarif edilmiştir. Bu tarife göre mağarada bulunması lazım gelen şekilleri sıralayalım.
Her şeyden önce:        
1. Eshab-ı Kehf’e ait mağara ayetteki tarife göre güneş doğduğu zaman, Öğleden önce ve güneş, batıya döndükten sonra ikindi vakti güneşin vuruş şekillerinin meydana gelebilmesi için mağarada ayrı ayrı iki yerde açıklık bulunması lazımdır.
Bu açıklığın biri ise, mağaranın üst kısmında olması gerekir ki güneş doğduğu zaman mağaranın üst ağız kısmında dolaşma ve tam içine inmeme durumu meydana gelebilsin. Buna göre:
2.Güneş doğduğu zaman mağaranın üst kısmında bulunan bu açık kısmına vuracak ve sağa (dağdan tarafa) doğru meyl edip dolaşacak ama bu sırada tam içeri kısmına vurmayacak.

Çünkü: Ayette sağa meyleder, dolaşıp sapar denmiştir. (Tedhulu) girer denmemiştir. EL-İZVİRAR: İhmirar vezninde ölçüsünde bir nesneden sapıp udül etmek, saparak başka tarafa dönmek ve uzaklaşmak anlamındadır.(Muhi-ti Okyanus Cilt: 1 Sh: 882) (Ahteri Kebir SH: 26)
Buna göre: Güneş doğarken içeri girmemesi lazımdır. Yukarda güneşin saatlere göre vuruşları anlatıldığı kısımda belirtildiği üzere saat 8,30 dan itibaren, mağaranın yukarıdaki, yani üst kısmında bulunan açık kısımdan aşağıya biraz güneş iniyor vurmuyor. Böylece Ashab-ı Kehf in üzerine güneş vurmuyor. Alarka dolaşıp uzaklaşarak sapıyor.
Bunun içindir ki ayette: (... TEZZAVERU...) ve güneşi görürsün ki, doğduğunda onların sağ tarafa meyleder, sapar,” denmiştir. (TEDLULU) onların mağaralarına girer.” Denmemiştir.
Ayette tarif olunan bu şekil Tarsus’taki mağarada tamamen mevcuttur. Ancak bu güneş durumu, sadece kâğıt üzerinde göstermek yetmez. Oda olacak. Ama bizzat güneş doğarken, mağaranın üzerinde güneşi incelemekle görünebilir. Öyle bakıp geçmekle, ya da sadece kâğıt üzerinde göstermek yetmez.
3.Bunun olabilmesi için mağaranın üstteki açık kısmı kuzeye doğru olmalıdır ki, güneş doğduğunda üst kısmındaki bu açıklığın ağız kısmına bu şekilde vursun, içeriye de girmesin
Güneş mağaranın ağız kısmına bu şekilde vurup biraz yükseldikten sonra yaklaşık 8,30 sıralarında üstten güneş. Mağarada bulunan meydanlığın giriş yeri, meydanlığın başlangıcı olan kısma az miktar da inmiş olacaktır.(Mevsimlere göre tabi değişir.)
Mağarada FECVE üstü açık geniş alan bulunacak daracık, koridor gibi kapalı yere FENCE denmez. Böyle bir Fevce bulunmayan mağara, Kehf e ait olamaz. FECVE’nin tarifi: Meşhur Demiri Hayatül Hayvan Kübra isimli eserinde söyle açıklar; FECVE: Allah, geniş meydanlık ki çoğulu FECAVAT ve FECA gelir. Allah-u Teâlâ bize haber verdi ki: yattıkları yer
( BEHAT-I HA’Ş ) yedi kardeş yıldızlara dönüktür. Onlar fezayı, sema boşluğunu görürlerdi. Güneş ise sabah doğduğunda sağa doğru dolaşır, batıya döndüğünde ise, kuzey taraftan makaslayarak kesip geçer ama onların üzerine değmez ki, eziyet görmesin, güneş sıcağında rahatsız olmasınlar. Elbiseleri çürümesin, renkleri de değişmesin ve üsteki açıklıktan hava almış olsunlar, mağaranın havasıda değişmiş temizlenmiş olsun.
Bu ise, gençler hakkında zikrettiğimiz Cenabı- Hakkın san’at kudretinin acayip ayetlerindedir.
Okyanusta ise, FECVE: İki nesnenin aralık yerine denir ki, açık olur. Ve geniş meydanlık yere denir. Ev avlusuna denir.2 )


Mehmet başar     22.03.2012     mbasar71@mynet.com   05355167740

2 yorum:

  1. Ashab-ı Kehf ( mağara arkadaşları) Nerede ?-

    Kuran’ın tarifine göre, Ashab-ı Kehf’e ait Mağara Bulunması Lazım Gelen Şekiller.” Emekli İmam Hatip Abdurrezak Öz

    YanıtlaSil
  2. Ashab-ı Kehf ( mağara arkadaşları) Nerede ?- “ Kuran’ın tarifine göre, Ashab-ı Kehf’e ait Mağara Bulunması Lazım Gelen Şekiller.” Emekli İmam Hatip Abdurrezak Öz

    YanıtlaSil